پرکاری تیروئید
پرکاری تیروئید و علایم و درمان آن را بهتر بشناسیم
پرکاری تیروئید (تیروئید پرکار و یا Hyperthyroidism) بیماری ای است که در آن غده تیروئید شما مقدار زیادی هورمون تیروکسین ترشح می نماید. پرکاری تیروئید می تواند شدیدا باعث افزایش سوخت و ساز بدن شما شده، باعث کاهش وزن، ضربان قلب بالا، تعریق، عصبانیت و کج خلقی شود. چندین راه مختلف برای درمان پرکاری تیروئید وجود دارد. از داروهای ضدتیروئید و ید رادیواکتیو برای درمان تیروئید پرکار استفاده می شود. بعضی اوقات، درمان پرکاری تیروئید شامل جراحی و برداشتن بخش هایی از غده تیروئید می شود. هرچند در صورت جدی نگرفتن پرکاری تیروئید این بیماری خطرناک است، اما اکثر افراد نسبت به درمان بخوبی جواب می دهند.
علایم ابتلا به پرکاری تیروئید
پرکاری تیروئید می تواند علایمی مشابه با سایر بیماری ها داشته و به همین دلیل تشخیص بیماری برای پزشک شما سخت باشد. علایم و نشانه هایی که ممکن است با تیروئید پرکار همراه باشند، شامل:
کاهش وزن ناگهانی، حتی زمانیکه میزان غذای مصرفی شما و اشتهایتان کاهش نیافته است.
ضربان قلب سریع، معمولا بیشتر از 100 ضربه در دقیقه و یا ضربان قلب نامنظم و یا تپش قلب.
افزایش اشتها.
نگرانی، اضطراب و یا کج خلقی.
تعریق زیاد.
تغییر در الگوی قاعدگی.
افزایش حساسیت به گرما.
تغییر در الگوی اجابت مزاج، بخصوص افزایش تعداد اجابت مزاج.
بزرگ شدن غده تیروئید (گواتر)، که ممکن است به شکل ورم در زیر گردن شما ظاهر شود.
خستگی و ضعف ماهیچه ها.
مشکل در خوابیدن.
نازک شدن پوست.
موی شکننده و باریک.
بزرگسالان مسن ممکن است اصلا نشانه و علامتی نداشته باشند و درصورت وجود علامت بیشتر علامتی هایی همچون افزایش ضربان قلب، عدم تحمل گرما و خسته شدن زودهنگام شود.
درصورتیکه کاهش وزن بی دلیل دارید، ضربان قلب بالا دارید، بطور غیرمعمول عرق می کنید، در گردن خود ورم حس می کنید و یا سایر علایم بیماری تیروئید پرکار را دارید، میبایست به پزشک مراجعه نمایید. تشریح کامل همه مشکلاتی که دارید برای تشخیص دقیق بیماری توسط پزشک لازم است، چراکه این بیماری علایمی مشابه با سایر بیماری ها نیز دارد.
آزمایش ها و تست های لازم برای تشخیص پرکاری تیروئید
بغیر از آزمایشات و تست های بالینی، آزمایش خون برای بررسی هورمون های TSH، T3 و T4 انجام می شود. همچنین ممکن است پزشک مواردی همچون سطح کلسترول خون، گلوکوز و جذب ید رادیواکتیو بررسی نماید.
درمان پرکاری تیروئید چگونه است؟
درمان پرکاری تیروئید به علت و شدت بیماری بستگی دارد. پرکاری تیروئید با یک و یا چند عدد از روش های زیر انجام می پذیرد:
داروهای ضدتیروئید
ید رادیواکتیو برای نابود کردن غده تیروئید و متوقف کردن تولید بیش از حد تیروئید
جراحی برای برداشتن غده تیروئید
اگر تیروئید شما با جراحی برداشته شود و یا با رادیواکتیو نابود گردد، برای باقی عمرتان می بایست از داروهای جایگزین هورمون تیروئید استفاده نمایید.
چشم انداز بیماری
پرکاری تیروئید قابل درمان است. بعضی از علل آن بدون درمان نیز برطرف می گردند.
منبع :
http://rastineh.ir/%D9%BE%D8%B1%DA%A9%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%AA%DB%8C%D8%B1%D9%88%D8%A6%DB%8C%D8%AF-%D9%88-%D8%B9%D9%84%D8%A7%DB%8C%D9%85-%D9%88-%D8%AF%D8%B1%D9%85%D8%A7%D9%86-%D8%A2%D9%86-%D8%B1%D8%A7-%D8%A8%D9%87%D8%AA/